Informatie over roestvrijstaal

Roestvrijstaal is een veelgebruikte maar eigenlijk onjuiste benaming van het product roestvaststaal. Roestvaststaal is een legering van ca. 80 % ijzer met een aantal toevoegingen zoals o.a. chroom, nikkel en molybdeen. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat een roestvaste huid op het materiaal gevormd wordt.

In roestvaststaal is een keuze uit talloze verschillende legeringen mogelijk. De meest gebruikte zijn RVS 304, de huishoudkwaliteit, die veelal binnen gebruikt wordt voor o.a. keukeninrichting en RVS 316, de zuurbestendige kwaliteit, die door ons voor buiten geadviseerd wordt en o.a. voor laboratoriumbladen toegepast wordt. De chemische bestendigheid van deze legeringen is voor specifieke toepassingen in bestendigheidlijsten te controleren.

Het is van zeer groot belang dat de fabriek die roestvaststaal verwerkt géén ijzer verwerkt in dezelfde ruimte en op dezelfde machines. Op de gereedschappen kunnen deeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de roestvaststalen producten terechtkomen. Deze deeltjes zijn van grote invloed op de corrosiewerende eigenschappen van het roestvaststaal. Het roestvaststaal gaat meeroesten, dit wordt besmettingscorrosie genoemd.

Rovasta is volledig gespecialiseerd in het verwerken van roestvaststaal en om bovengenoemde reden verwerken wij geen ijzer.

Ook tijdens de montage dienen roestvaststalen producten goed beschermd te worden. Vooral stalen boorkrullen of slijpsel en chemische reinigingsmiddelen zoals zoutzuur (tegelzetters) en chloor (schoonmakers) richten hier nog wel eens schade aan. Eventueel aanwezige plasticfolie moet bijtijds verwijderd worden zodat geen verkleuring kan ontstaan.

Na oplevering is het belangrijk dat het product in een onderhoudsschema wordt opgenomen zodat het roestvaststaal periodiek schoongemaakt wordt. U leest hier meer over op de pagina reinigen van roestvrijstaal.

In de rechterkolom vindt u een PDF file van ThyssenKrupp Nirosta met bestendigheidlijsten van de diverse roestvaststaal legeringen.

Als u niet over een PDF reader beschikt klik dan op de knop om Adobe Reader te installeren.

 

 

 

Bestendigheidlijst van roestvrijstaal

Bestendigheidlijst

van roestvrijstaal

Bron: ThyssenKrupp Nirosta

 

Adobe Reader installeren

Adobe Reader installeren